Masové batůžky
podle profesionálního kuchaře Iva Růžičky.
Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
1 velké vejce
1 lžička soli
1,5 lžičky cukru
100 ml polotučného mléka
100 ml horké vody
Suroviny na náplň:
500 g mletého libového hovězího masa
1 velká cibule
1 malé čínské zelí
1 lžička černého mletého pepře
1 lžička soli
strouhaný sýr
Postup:
Suroviny na těsto smícháme a vypracujeme do vláčného těsta, které necháme kynout.
Na rozpálené pánvi opracujeme maso, když začne pouštět tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté vmícháme najemno nakrájené čínské zelí a jemně orestujeme. Podle chuti osolíme a opepříme, přidáme strouhaný sýr, promícháme, odebereme přebytečný tuk a necháme zchladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 80 g kuličky, ze kterých uděláme placičky, na každou dáme lžíci směsi a zabalíme jako buchty.
Skládáme do pekáče, potřeme vodou nebo olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 160° C.
Podáváme nejlépe vlažné.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.