Mázhaus plzeňské radnice ode dneška opět zdobí Velký plzeňský betlém

8. prosinec 2017

Unikátní jesličky tvoří téměř osm set figurek a znázorňují obyvatele Plzně a okolí. Betlém bude k vidění do 7. ledna.

Velký plzeňský betlém vznikl v roce 2000, kdy hlavní postavy Marie, Josefa a Ježíška a postavy Tří králů vyrobili studenti. Od té doby každý rok do betléma přibydou desítky nových postav z různých materiálů. Tyto figurky vyrábí obyvatelé Plzně i jejího okolí. Kromě tradičních postav lidí a zvířat tvoří betlém i figurky některých politiků, různí řemeslníci, doktoři, rodiny, dětské kolektivy, ale třeba i lukostřelec nebo kluk s kytarou. Betlém má teď 783 zaregistrovaných postav.

Skupinu postaviček může rozšířit kdokoliv. Podmínkou je, že figurka musí sama stát, měla by být vysoká zhruba 20 centimetrů a musí být z tvrdého materiálu. Na použití se doporučuje dřevo, keramická hlína, modurit, přírodní materiály, technika kašírování a odlitky ze sádry, cínu nebo olova.

Velký plzeňský betlém je součástí expozice Vánoční pohlednice, která bude zahájena v sobotu 9. prosince. Návštěvníci se můžou těšit například na Ladův medailon včetně jeho obrázků využívaných na vánočních pohlednicích. Dále zde budou vstaveny fotografie známých betlémů, jako například Třebechovického betlému či skalního betlému Matyáše Brauna v Kuksu. Součástí výstavy jsou i betlémy Mikoláše Alše a Josefa Lady nainstalované v prostorové vitríně.

Výstava pohlednic i Velký plzeňský betlém bude možné vidět v mázhausu radnice v Plzni do 7. ledna.

V mázhauzu plzeňské radnice po roce opět roste Velký plzeňský betlém. Unikátní jesličky tvoří stovky figur, které znázorňují obyvatele Plzně
autoři: lum , jik
Spustit audio