Medvědí bochánky

Apetýt přináší originální recept na „medvědí bochánky“. Teď na jaře zdobí koberce lístků medvědího česneku převážně lužní lesy. Údajně získal své jméno podle toho, že jeho cibulky chutnají medvědům, kteří je vyhrabávají ze země. Lidským strávníkům ovšem chutná taky!

Kromě příjemně česnekové chuti má i spoustu blahodárných účinků, ale pozor – jeho sběr by měl být vždy ohleduplný k přírodě. Natrhat si tedy jen množství pro vlastní spotřebu.

Budete potřebovat:

  • 220 g hladké mouky + na poprášení
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžičku jemné soli
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 65 g másla
  • 130 ml mléka + 1 lžíci na potření
  • 1 veliká hrst medvědího česneku, nasekaného nadrobno (můžeme ho nahradit kopřivami, špenátem, jarní cibulkou – v tom případě doplníme 2 drcené stroužky česneku) 
  • 1 žloutek na potření
  • 4–5 lžic strouhaného parmezánu na posypání

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  2. Do mísy vsypeme mouku, kypřicí prášek, parmazán a sůl. Krátce promícháme.
  3. Pak přidáme nakrájené máslo, mléko a medvědí česnek a pořádně propracujeme tak, aby se těsto spojilo.
  4. Těsto vyklopíme na dobře pomoučněnou plochu a krátce prohněteme.
  5. Pak rozválíme na obdélník tloušťky zhruba 3 cm.
  6. Pomoučněným nožem nařízneme na deset přibližných čtverečků.
  7. Přeneseme je na pečicím papírem vyložený plech, potřeteme žloutkem prošlehaným s mlékem a posypeme strouhaným sýrem.
  8. Pečeme 15 minut, aby pěkně zezlátly.

Tip: Medvědí bulky chutnají výborně jen s máslem, ale můžete si je obložit tím, co máte rádi.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.