Mefisto: Temný stín

27. březen 2021

V šedesátých letech byla u nás velice zaměstnanou beatová skupina Mefisto. Nahrávaly s ní kromě Karla Gotta všechny tehdejší hvězdy populární hudby. Zůstaly po ní desítky nahrávek.

Roku 1966 Petr Hapka složil a Petr Rada napsal text písně "Temný stín" pro skupinu Mefisto, Jaromír Mayer ji nazpíval s Karlem Svobodou, který tehdy především hrál. Jaromír Mayer absolvoval Konzervatoř v Praze, začínal v roce 1961 v soutěži Hledáme nové talenty v pražské Alfě, zpíval s kavárenskými orchestry a později se stal jedním z nejpopulárnějších bigbeatových zpěváků.

Mefisto byla první profesionální beatová kapela u nás, v roce 1965 přijala nabídku do divadla Rokoko a od dirigenta Josefa Vobruby spolupráci s Tanečním orchestrem Čs. Rozhlasu, doprovázela právě se rodící pěvecké hvězdy jako Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Václav Neckář a další, ale vystupovala také samostatně. Pro výše zmíněné zpěváky nahrála v různých rozhlasových televizních i filmových studiích mnoho písniček, ze kterých se staly hity.

Zárukou úspěchu skupiny Mefisto byla spolupráce s vynikajícími autory, s hudebními skladateli Bohuslavem Ondráčkem a Angelo Michajlovem, textaři Eduardem Krečmarem a Pavlem Vrbou, psát písničky začal skládat i klavírista skupiny Mefisto Karel Svoboda a baskytarista Zdeněk Rytíř tvořil texty a také všichni zpěváci divadla Rokoko byli vynikající. Všichni zpěváci v čele s Waldemarem Matuškou se hudební anketě Zlatý slavík umístili na prvních místech a skupina Mefisto, která vystupovala v tmavých oblecích s gotickým M na rukávech, byla při tom.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.