Měla to být cesta na otočku, protáhla se na tři dny. Royal Rangers pomohli hendikepovaným z Ukrajiny

17. březen 2022, aktualizováno

8. března Záchranná služba Royal Rangers působící na Tachovsku a Chebsku vypravila zvláštní humanitární konvoj, který vyrazil na Ukrajinu vyzvednout nemocné a handicapované osoby.

O pomoc žádaly přímo rodiny postižených prostřednictvím místní humanitární organizace Emaus – Oselya. Šlo o lidi z nebezpečných oblastí, pro které byla navíc evakuace velmi ztížená kvůli jejich onemocněním.

Převoz zraněných a hendikepovaných uprchlíků do Čech

„Podařilo se nám všechny pacienty dostat přes hranici. Jednoho chlapce s psychiatrickým onemocněním ukrajinská armáda nechtěla pustit s tím, že by měl jít bránit zem. Ale i to dopadlo dobře. Na ukrajinském území probíhají intenzivně opevňovací práce. Tuny ocelových ježků z kolejnic a traverz, opevněné strategické a velitelské budovy, pokácené stromy kvůli bezpečnosti. Jsem velmi vděčný za to, že jsme zde potkali úžasné české policisty, slovenské vojáky, celníky, záchranáře, hasiče a dobrovolníky a ukrajinské celníky a vojáky. Byla s nimi skvělá spolupráce a dělali maximum proto, aby i přes těžkou situaci a obrovský stres nám umožnili co nejsnazší průchod,“ uvedl velitel Royal Rangers Tomáš Rusňák.

I cestou zpět museli záchranáři řešit nečekané situace. Jedna z žen zkolabovala, záchranářům se ji podařilo stabilizovat. Jedna sanitka se ještě musela vracet na ukrajinskou hranici pro vážně zraněné dvanáctileté děvče. "Po převzetí děvčátka jsme se přesunuli na Czech point slovenských záchranářů. Požádali jsme, aby se o děvče na čtyři hodiny postarali. Důvodem, proč jsme nemohli pokračovat dál, bylo naprosté vyčerpání všech členů posádky Royal Rangers.

Ulianka byla nakonec předána zdravotníkům v nemocnici v Motole a spolu s maminkou a bráškou se šťastně shledali s dalšími příbuznými.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související