Men At Work: Down Under

29. červen 2023

Austrálie byla Evropany objevena na začátku sedmnáctého století, ale australská muzika byla dlouhá léta pro svět velkou neznámou.

Leckde na světě si lidé broukali skladbu Waltzing Matilda, napsanou už v roce 1895, ale otázkou je, zda vůbec tušili, že pochází od protinožců. U nás ji zpíval Karel Hála jako Hádej Matyldo.

Do výraznějšího povědomí australskou hudbu dostala na konci 19. století Nellie Melbourne, která si své umělecké jméno odvodila od svého rodiště. Díky jejím legendárním koncertům v Evropě v roce 1892 jí u nohou ležel celý tehdejší operní svět. Na začátku dvacátého století natočila několik desek, odborníky dodnes velice ceněných.

V Československu byl pojem australská hudba asi poprvé výrazněji spojen s dixielandem Greame Bella, který se v roce 1947 zúčastnil prvního Světového Festivalu mládeže v Praze jako člen australské delegace. Výrazně poznamenal domácí tradičně jazzovou scénu a nahrál zde čtrnáct znamenitých skladeb.

Od té doby zná svět desítky kapel reprezentujících australskou kulturu. Od rockerů Easybeats a AC/DC, až po popové hvězdy Kylie Minogue nebo Johna Paula Younga. Nebo Men at Work, což byla kapela která sklízela úspěchy na domácí i světové scéně v 80. letech. Získali několik prestižních ocenění, ale v r. 1986 ukončili aktivní činnost. Jejich největším úspěchem byl hit Down Under z r. 1980, který si poslechneme. Název Down Under je vlastně jiným pojmenováním Austrálie.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.