Méně známého válečného hrdinu Josefa Palackého připomíná nová pamětní deska

7. květen 2019 09:35

Josefa Palackého, štábního kapitána druhého dělostřeleckého pluku v Plzni a člena tajného vojenského protinacistického odboje po dlouhém věznění popravili v květnu 1943. Na jeho počest teď na domě č. 20 v Husově ulici visí pamětní deska.

Slavnostní odhalení bylo součástí letošních Slavností svobody, a i když bylo sobotní odpoledne chladné a zrovna pršelo, sledovalo ho asi padesát lidí. Zatleskali Josefu Palackému, válečnému hrdinovi, který za svůj boj proti nacistům zaplatil vlastním životem. Bylo mu teprve 30 let.

„Byl to můj strýček a byl skutečně chloubou rodiny. Byl to velice ušlechtilý a nesmírně všestranně nadaný člověk. Studoval na vojenské akademii v Hranicích na Moravě. Potom ho stihl ten hrozný osud. Byla to tajná vojenská organizace Obroda národa, proto o jakýchkoliv podrobnostech neměl nikdo ani zdání,“ svěřila se Jitka Pfalzerová.

Za to, že se postavil nacistům, zaplatil Josef Palacký v roce 1943 životem. Plzeňského hrdinu připomíná nová pamětní deska na domě v Husově ulici

Zvrat nastal v roce 1940. Přímo v domě v Husově ulici ho 12. února zatklo gestapo a odvezlo ho do berlínské věznice Plötzensee, kde byl 4. května 1943 popraven. Rodina dodnes uchovává mnoho věcí, které Josefa Palackého připomínají. „Máme dopisy z vězení, které psal domů, i které dostával z domova. Je tam spoustu dalších artefaktů, například kytičku, kterou mu maminka vezla a potom zase hned dostala zpátky, jeho vysvědčení a mnoho dalšího,“ doplnila Jitka Pfalzerová.

Historii je potřeba si připomínat

O odhalení pamětní desky usilovala rodina a snahu podpořil centrální plzeňský obvod. „Dnešní mladá generace mnohdy není schopna ani časově ohraničit druhou světovou válku. Každým takovým aktem, jako je odhalení pamětní desky, věřím, že mladou generaci přivedeme k tomu, že si historii připomene a naplní se tak to, že všichni budeme znát naši minulost,“ vysvětlil starosta David Procházka z hnutí ANO.

Odhalení desky sledovala se šavlí v ruce i praneteř Josefa Palackého Patricie Kraftová: „To je Pepíčkova slavnostní šavle a u nás v rodině je celá desetiletí. Pepíček sloužil u 2. dělostřeleckého pluku v Plzni, dnes již zaniklá kasárna na Borech.“ Pro příbuzné Josefa Palackého to byly dojemné chvíle. „Ty emoce jsou umocněné tím, že bydlíme ve stejném bytě, ve stejných prostorách, kde ho gestapo tehdy zatklo,“ dodala Palackého neteř Jitka Pfalzerová.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio