Měšťanská beseda se stala Stavbou Plzeňského kraje 2004

18. březen 2005

Měšťanská beseda v Plzni se stala stavbou roku Plzeňského kraje za rok 2004. Titul získala v kategorii novostavby a rekonstrukce budov, v níž si zvláštní ocenění za rehabilitaci urbanistické závady ve městě odnesla obnova plzeňské výškové budovy bývalého Hutního projektu, z něhož vznikl luxusní kancelářský komplex Business Center Bohemia. Vítězové druhého ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje, do které se přihlásilo 16 tvůrců staveb, byli vyhlášeni 17. března na galavečeru veletrhu For Arch.

Památkově chráněná Měšťanská beseda začala po pěti letech oprav sloužit veřejnosti letos v lednu. Rekonstrukce za 300 milionů korun vrátila secesní budově její původní podobu. Všechny umělecké prvky odborníci opravili podle dobových fotografii a chybějící doplnili kopiemi dle původních vzorů.

Logo

Ve druhé kategorii dopravních staveb vyhrála stavba přeložky silnice I/27 (Tyršův sad - Sukova ulice). V sekci průmyslové stavby získalo první místo Vývojové centrum industriálního parku v Plzni na Borských polích a zvláštní ocenění za technologii a provedení stavby přístavba a rekonstrukce varny Plzeňského Prazdroje a.s.

Cenu primátora Plzně si v první kategorii (novostavby a rekonstrukce budov) odneslo E Centrum Západočeské energetiky, z dopravních staveb obnova sadů Pětatřicátníků v Plzni a v kategorii průmyslových staveb nová varna Plzeňského Prazdroje.

Logo

Do užšího výběru soutěže o nejlepší stavbu Plzeňského kraje vybrala porota deset objektů. Jak uvedla předsedkyně odborné poroty Anna Hostičková, do soutěže přihlásili tvůrci 16 staveb. Na počet je to stejně jako loni, ale úroveň přihlášených staveb byla podle ní vyšší a domnívá se, že několik objektů z deseti vybraných by mohlo uspět i v celorepublikovém kole.

Plaketou Stavba Plzeňského kraje 2003 se pyšní budova elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, administrativní budova firmy Hannah a přemostění Nad nádražím.

autor: kos
Spustit audio