Město Cheb jedná s církví o koupi františkánského kláštera

Vedení města Chebu začalo jednat s plzeňským biskupstvím o koupi zdejšího františkánského kláštera. Církev totiž v současné době nemá prostředky na opravy kostela Zvěstování Panny Marie, který se nachází v areálu kláštera. Radnice má zájem objekt zachovat. Mělo by v něm vzniknout kulturní centrum, které by bylo ústřední turistickou a kulturní památkou města.

Při jednáních o možnostech převodu kostela i kláštera na město se zatím chebská radnice a plzeňské biskupství zatím shodly na tom, že by město klášter koupilo, případně nabídlo církvi nějaké jiné nemovitosti jako náhradu. Zájmy města a církve jsou v souladu. Církev v současné době nemá na opravy kostela prostředky. Zato město nějaké možnosti získání peněz má. Navíc u města má církev záruku, že kostel nebude využíván nějakým nevhodným způsobem.

Cheb

Kostel Zvěstování Panny Marie je dnes odsvěcený. Chebská radnice má představu o konání koncertů, výstav a dalších slavnostních akcí v jeho prostorách. Využití by město našlo i pro klášter. Dnes v jeho části sídlí státní archiv, který by v budoucnu mohl vystřídat městský archiv.

Klášterní zahrada

Kostel i klášter byly postaveny v polovině 13. století. V současné době je veřejnosti přístupná jen část kláštera, unikátní křížová chodba.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio