Město opět otevřelo nouzové centrum, kde mohou přespat lidé bez domova

10. leden 2024 19:56

V Plzni mohou tento týden bezdomovci přečkat mrazivé noci v zimním nouzovém centru. Tuto možnost využívají každý den desítky lidí.

Kvůli mrazivým teplotám vyhledává v těchto dnech víc bezdomovců možnost přespání v azylových domech a dalších noclehárnách. Desítky lidí bez přístřeší v Plzni, kde teploty spadly pod mínus deset stupňů, mohou nyní přečkat noc v zimním nouzovém centru. V nevyužívané hale centra DEPO2015 ho kvůli mrazům od neděle 7. ledna znovu otevřel plzeňský magistrát. Základní služby a zdravotní péči bezdomovcům tam poskytuje Středisko křesťanské pomoci Plzeň spolu s dalšími neziskovými organizacemi. Červený kříž zde poskytuje zdravotnickou pomoc.

Centrum má kapacitu 70 míst. Funguje vždy od půl deváté večer do osmi ráno, kdy přítomné osoby musí opustit prostor. Dovnitř nesmí vstoupit osoby, které mají u sebe drogy či alkohol. Lahve s alkoholem si v případě zájmu mohou odložit na vrátnici a ráno si je opět vyzvednout. Uvnitř je třeba dodržovat noční klid a ctít respekt vůči ostatním klientům i vůči pracovníkům. Při odchodu si po sobě klienti také musí klidit. Na druhou stranu mohou do centra vstoupit lidé se psy. Je jim umožněno vykonat zde hygienu a dostanou také jídlo.

„Při nejmrazivější noci z pondělí 8. na úterý 9. ledna zde nocovalo 68 lidí. Zatím budeme mít otevřeno do pátku, pak přizpůsobíme situaci aktuálnímu počasí,“ uvádí sociální pracovnice Nikola Burešová. Kromě nouzového centra mohou lidé bez domova využít také azylový charitní Domov sv. Františka, kde je nově k dispozici 101 lůžek. Za nocleh se platí 40 korun, několikrát v měsíci je zde ale možnost přespat za drobný úklid domova nebo donesení 30 plechovek. Pravidla pro vstup jsou ale přísnější než u nouzového centra.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio