Město otevřelo pro ty nejchladnější noci nouzové centrum pro lidi bez domova

6. prosinec 2023 22:15

O zimní nouzové centrum pro lidi bez domova v Plzni je v těchto dnech velký zájem. Město ho otevřelo kvůli silným mrazům, aby doplnilo kapacitu azylového domu svatého Františka. Na lehátkách v bývalé myčce v areálu DEPO2015 trávilo tři noci po sobě přes 50 lidí.

Noclehárna pro lidi bez domova v DEPO2015

Počet kolem 50 návštěvníků je už na hranici kapacity, zatím ale nouzové centrum nikoho neodmítlo. Lidé bez domova zde mohou přespat, vykonat hygienu i využít jídelnu, kde si mohou připravit něco k jídlu. „Nocležníkům zajistíme spacáky a povlaky na lůžka, samotná lehátka poskytlo město Plzeň,“ říká ředitel Střediska křesťanské pomoci Plzeň Marek Novotný. „Na oplátku stačí, když si po sobě návštěvníci uklidí.“

Lidé bez domova dostanou v nouzovém centru občerstvení, hygienické pomůcky a na cestu se mohou vybavit i teplým oblečením. „Aktuálně máme kritický nedostatek ponožek a spodního prádla. Kdyby měl někdo zájem nám s tímto pomoci, může se podívat na webové stránky střediska křesťanské pomoci, tam najde potřebné kontakty. Budeme rádi za jakoukoliv podporu,“ uvádí Marek Novotný.

V následujících dnech bude nouzové centrum v provozu dle aktuálního počasí.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio