Městská knihovna v Radnicích slaví 200 let. Je to nejstarší veřejná ryze česká knihovna

31. květen 2018

U jejího vzniku stál Antonín Jaroslav Puchmajer, který za podpory několika vlasteneckých nadšenců založil v roce 1818 první úředně povolenou Českou čtenářskou společnost. K výročí vychází i poštovní známka, Radnice tedy budou mít svoji první poštovní známku v historii města.

Knihovna vlastní mnoho skvostů. Na nejstarším svazku je možné ještě vidět znak Čtenářského spolku radnického Puchmír, a to červenou pětilistou růži, což byl znak Šternberků. Je tam také původní razítko, které knihovna vlastní dodnes, s nápisem „Jsem česká kniha, posilovala jsem český národ v těžkých dobách. Chci mu ještě dlouho sloužit, a proto mě šetři. Děkuji“.

Najdou se tu i originály knih od samotného Antonína Jaroslava Puchmajera, který byl spisovatelem, básníkem, překladatelem a vlasteneckým knězem. Jsou uložené v radnickém muzeu a je mezi nimi i jedna velmi kuriózní. Jmenuje se Románi Čib a je to první dílo o romském jazyce na území Čech. 

„Jedná se o romskou mluvnici. Antonín Jaroslav Puchmajer během deseti týdenního pobytu mezi Romy tady na šternberském panství na Radnicku jako vůbec první Čech popsal v roce 1819 romštinu,“ uvedla vedoucí knihovny v Radnicích Alena Kratochvílová.

V současnosti má knihovna přes 20 tisíc svazků

Čtenářský spolek měl podporu obrozenců i hraběte

Puchmajer založil první čtenářský spolek v lednu 1818 za podpory řady osobností, jako byl například Jan Nejedlý nebo Josef Dobrovský a za přímluvy hraběte Kašpara ze Šternberka. Ovšem na oficiální zahájení činnosti spolku si museli čtenáři několik měsíců počkat. „Činnost společnosti byla stanovena a zahájena o radnické pouti 28. září 1818 za účasti mnoha hostů. Byl zde i průvod cechů a radnických spolků,“ řekla Alena Kratochvílová.

K dvoustému výročí připravuje radnická knihovna spolu s městem řadu akcí během celého roku. Jsou to například přednášky nebo výstavy. Nejbližší akcí je Den Radnic, kdy od 15. do 17. června proběhne největší oslava města. V tyto dny předvedou radničtí divadelníci živý obraz k výročí knihovny a starosta města ocení regionální knihovnice.

A jak bylo řečeno, Radnicím vyjdou poprvé v historii i vlastní poštovní známky. „Na jedné je podobizna Antonína Jaroslava Puchmajera a na druhé je silueta města. K dostání budou jednotlivé známky od poloviny června,“ doplnila Alena Kratochvílová.

V současnosti má knihovna zhruba 300 čtenářů a přes 20 tisíc svazků.

autoři: kos , jik
Spustit audio