Mezi takzvané Gentlemany silnic patří nově také pět lidí, kteří pomohli v lednu zraněným z hořícího auta u Chlumčan

26. duben 2019 06:20

Tomáš Kučera, Ludvík Idlbek, Pavel Janovec, Jaroslav Krs a Tereza Kličková projížděli 25. ledna pozdě večer kolem vážné nehody. Na hlavním tahu z Plzně do Klatov poblíž Chlumčan pomohli zraněným z hořícího auta.

„Jsem se vracel po 11. hodině večer ze zaměstnání a viděl jsem, že v pravé části krajnice je vozidlo, které narazilo do stromu a začíná hořet,“ zavzpomínal na 25. leden jeden z Gentlemanů silnic Jaroslav Krs. Svou vzpomínku přidal i další ze zachránců Ludvík Idlbek: „Od té dopravní nehody jsem viděl malé světýlko. Jakmile jsem přejel první trosky auta, tak to bouchlo do očí a okamžitě jsem zastavil, co nejrychleji to šlo. Už od svého auta jsem vzal telefon a okamžitě volal záchranku.“

U nehody zastavila také Tereza Kličková a zraněným pomáhal i Tomáš Kučera. „Vracel jsem se z tréninku, a když jsme tam k tomu přijížděli, tak pánové už zraněné tahali ven z auta. My jsme přiběhli a pomohli do té doby, než přijeli záchranné složky,“ řekl Tomáš Kučera.

Pátým zachráncem byl Pavel Janovec. Také on jel večer z práce a jelikož viděl, že auto u silnice je v plamenech, zastavil a běžel pomáhat přeživším. Nikdo další, ale už u nehody nezastavil. „Bohužel Ti, co projížděli kolem ani nezastavili. Naopak Nás ještě málem přejeli. Vlastně v té první chvíli, když jsme potřebovali každou ruku, jsme tam byli jen My, nás pět,“ odvyprávěl Pavel Janovec.

Neváhali a tím zachránili třem lidem život

Jaroslav Krs popsal, co se dělo poté, kdy u havarovaného auta zastavil: „Běžel jsem k vozidlu, vytáhl spolujezdkyni z přední strany vozidla a snažil jsem se vytáhnout další dvě osoby, které byly na zadní části. Jenže ty se v šoku stahovaly. Takže jsem to oběhl, nějakým způsobem jsem otevřel dveře, které byly zaklíněné a vlezl do vozidla. Vyprošťoval jsme dívku a chlapce, a snažil jsem se je odtáhnout od vozidla. Když jsme od něj byli zhruba pět šest metrů, tak vozidlo explodovalo. To, že je ve vozidle ještě čtvrtá osoba jsme se v podstatě dozvěděli až na místě, kde se zraněným poskytovala první pomoc. Zraněný hoch uvedl, že byli čtyři a že řídil jeho kamarád. Na místě řidiče ale nebyl nikdo vidět, protože ve vozidle byl dým a v přední části už hořelo. Řidič na místě zemřel.“

Od nehody u Chlumčan uplynuly tři měsíce, dnes ji připomíná ohořelý strom a pomníček. „Zůstal mi pocit, že se nepodařilo zachránit mladý lidský život. Je to takové zkalení radosti,“ řekl zachránce Jaroslav Krs. Místo tragédie mají stále na očích i Pavel Janovec a Ludvík Idlbek, kteří jezdí pravidelně okolo. Také oni nemohli na lednovou noc dlouho zapomenout. A i když bohužel jeden člověk zemřel, tři lidské životy se zachránit podařilo.

Gentlemany silnic ocenění potěšilo, mnohem více by je ale potěšilo, kdyby jejich příběh byl příkladem pro ostatní řidiče.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio