Michel Sardou: La Maladie d'amour

Vyprodat 18 po sobě jdoucích koncertů pro 20 tisíc posluchačů v pařížské Accor Areně se jen tak někomu nepodaří. V roce 2001 si tento úspěch připsal francouzský zpěvák Michel Sardou, který je považován za jednoho z nejpopulárnějších umělců ve frankofonním světě.

Už od začátku 70. let patří mezi nejpopulárnější francouzské zpěváky Michel Sardou. Je zároveň i textařem a skladatelem. Narodil se v Paříži jako syn herce a tanečnice. Začínal bez ohlasu v kabaretech a na malých deskách, až konečně v roce 1970 jako třiadvacetiletý prorazil, když vydal své první studiové album. Zaměřil se především na snadno zapamatovatelné hity, i když často přesvědčil, že dokáže psát i náročnější písně. Je známý také písněmi zabývajícími se různými společenskými a politickými problémy, jako jsou například práva žen v islámských zemích, trest smrti nebo kolonialismus.

Během své padesátileté nahrávací kariéry vydal 25 studiových alb, 18 živých alb a nahrál více než 350 písní, a to hlavně ve francouzštině, ale i ve španělštině, italštině a dokonce i v angličtině a prodal více než 100 miliónů desek. V současné době je považován za jednoho z nejpopulárnějších umělců ve frankofonním světě a za jednoho z nejlukrativnějších, a to jak v prodeji, tak i ve svých show.

Jeho určitě nejslavnější písní je La Maladie D´amour. Vyšla v roce 1973 a na vrcholu žebříčku se držela 11 týdnů. Zpívá se v ní o tom, že nemoc lásky občas způsobuje trápení na celý život.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.