Mick Jagger slaví narozeniny

26. červenec 2020

Většina muzikantů, kterým je 77 let, vám poví, pokud budou upřímní, že je pro ně někdy problém odšourat se z jeviště. Mick Jagger, kterému je právě dnes zmíněných 77, jako by obelhal čas a tak je stále na koncertech vítán s fanatickým nadšením.

Od poloviny 50. let a hlavně v letech šedesátých nově vzniklá muzika, všeobecně nazývaná rocková, nebo též big beatová, náležela hlavně mladým lidem. Její pestrý a mnohdy dobrodružný osud stál a padal s nákloností nebo oblíbeností skupiny či interpreta. A i ti nejslavnější a nejúspěšnější muzikanti se domnívali, že se na vrcholu udrží pár měsíců, v nejlepším několik let, než budou vytlačeni jinými oblíbenci. Nikoho tehdy ani ve snu nenapadlo, kolik zdánlivě pomíjivých a mnohdy odsuzovaných písniček bude mít život delší, než ten lidský a kolik zpěváků, kterým prorokovali jepičí kariéru, bude zpívat ještě v důchodovém věku.

Jedním z nich je Mick Jagger, který se v čele skupiny Rolling Stones valí z dekády do dekády a ze století do století s muzikou, která je imunní vůči měnícím se hudebním trendům. A stále je z nich cítit závan rebelie, jako když jim bylo dvacet. Jak je psáno v knihách: Beatles mají nehynoucí půvab, Stouni nehynoucí jiskru. A stále platí, že i když je hudební průmysl závislý na iluzích, mediálním humbuku a módě, skutečný talent se projeví a zůstane i v budoucnu. Zpěvák Stounů Mick Jagger je v každém svém životním období nenapodobitelný. On a Elvis Presley dokázali vymalovat obraz rockové hvězdy tak, že i pozdějším charizmatickým postavám hudebního nebe nezbývalo, než kráčet v jejich stopách. Skladba Satisfaction od Stounů je považována za nejlepší rockovou písničku.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio