Mike Love dnes slaví 80. narozeniny

15. březen 2021

Před dvěma lety vystoupila v pražské Lucerně legenda americké populární hudby skupina Beach Boys. Z jejího původního obsazení však přijel pouze zakladatel a zpěvák Mike Love. Kapela odehrála skvělý koncert ve znamení návratu do začátku šedesátých let, letní pohody, surfování, krásných dívek a pláží.

Nejpopulárnější americká skupina první poloviny 60. let kalifornští Beach Boys vznikli v roce 1961 a o pozici nejúspěšnější skupiny bojovali se svým největším rivalem - britskými Beatles.

Beach Boys se uvedli písněmi o surfování, rychlé jízdě autem a děvčatech. Jejich vybroušené vícehlasé vokály a skvělý hudební doprovod tří bratrů Wilsonových s odlehčeným zpěvem jejich bratrance Mike Lovea a jejich kamaráda Al Jardina si s hráčským mistrovstvím členů skupiny Beatles mohly podat ruku.

Hudební styl Beach Boys byl inspirován americkou skupinou Four Freshmen z 50. let, kytarovou technikou Chucka Berryho a zvukovými stěnami Phila Spectora, který používal několik nástrojů na stejný part, aby nahrávka působila mohutnějším dojmem. Během první poloviny 60. let Beach Boys natočili přes desítku alb, průměrně dvě ročně s texty na stále stejná témata a hudebně příliš nevybočující ze zaběhlého stylu. Držitelem práv na název skupiny Beach Boys je zpěvák Mike Love, řadu let ve skupině působil pouze on a žádní jiní původní členové.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.