Miki Ryvola má narozeniny

Všichni ji znají, u táborových ohňů prostě nemůže chybět. Píseň Bedna vod whisky už dávno zlidověla. Její autor Miki Ryvola dnes slaví své 79. narozeniny a trampská osada Zlatý klíč, kterou se svými kamarády založil v roce 1956, slaví 65 let od svého vzniku.

Písnička je dítě, které pustíš do světa a ono už si žije vlastním životem, říká autor písně Bedna vod whisky a její interpret Miki Ryvola, český trampský písničkář, zpěvák a kytarista, vlastním jménem Mirko Ryvola. Narodil se 7 let po svém bratrovi Wabim, se kterým hrál dlouho v trampské skupině Hoboes. Během jejich společného působení složil a nazpíval mnoho písní, které jsou dnes klasikou u táboráků – například Bedna vod whisky, Bál v lapáku, Pane bože vod tý lásky zachraň nás, Mrtvej vlak a mnoho dalších.

Dlouhá léta pracoval jako redaktor v Lidovém nakladatelství v pražském Paláci Metro a jeho rukama se do světa vydalo hezkých pár knih. Jak sám Miki Ryvola říká "dělat knížky je veliká radost, kniha je nádherný artefakt a dnešní koukání do nejrůznějších obrazovek mě upřímně děsí. Kniha rozvíjí fantazii, bez fantazie není romantika, bez romantiky asi není tramping… A virtuální trampování si opravdu nedovedu představit."

Miki Ryvola se narodil 12. dubna 1942 v Kladně. V roce 1956 se svými kamarády založil trampskou osadu Zlatý klíč, v roce 1960 maturoval na Keramické škole v Bechyni. Je autorem knih Tom Kečup a pes Vorčestr, Potlach, Kniha přítel člověka, Trampské anekdoty a dalších, žije střídavě v Kladně a na trampské základně Fort Hazard u Kaplice. Věnuje se i umělecké keramice, vystavoval v Českých Budějovicích, Lokti nebo na zámku Kozel u Plzně.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.