Milada Emmerová opustí post hejtmanky Plzeňského kraje

9. červen 2010

Milada Emmerová rezignovala na post hejtmanky Plzeňského kraje. Do funkce se dostala po krajských volbách v listopadu 2008 jako první žena. V letošních sněmovních volbách získala řadu preferenčních hlasů, které ji vynesly z osmého nevolitelného místa kandidátky na první. Rozhodla se proto zastávat post poslankyně a je tak první ze čtyř hejtmanů zvolených do sněmovny, kdo se rozhodl rezignovat na post v čele kraje. Martina Klímová u Milady Emmerové zjišťovala, jaký postup předpokládá u svých kolegů.

Jméno nástupce Emmerové v čele kraje ČSSD zatím neoznámila. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prý byl o rezignaci hejmanky předem informován. Považuje za obtížné spojení funkce hejtmana v Plzni a poslance v Praze. Důležité podle něj také je, zda je v kraji připraven vhodný nástupce. Sobotka považuje dlouhodobě za neudržitelné, aby obě funkce vykonávali například hejtmani ve vzdálených krajích. To jsou karlovarský hejtman Josef Novotný a jihomoravský hejtman Michal Hašek, kteří se dostali díky preferencím na volitelná místa. Hašek zprávou SMS sdělil, že bude vycházet z možnosti efektivně pomáhat jižní Moravě řešit problémy. Rozhodne se do konce června. Naopak středočeský hejtman David Rath nemá s vykonáváním obou funkcí podle Sobotky problémy, protože vzdálenost mezi hejtmanstvím a sněmovnou zdolá za deset minut. To potvrdila i Emmerová, u ostatních dvou hejtmanů se domnívá, že nakonec zvolí také jen jeden post.

K práci v parlamentu se Milada Emmerová rozhodla především kvůli preferenčním hlasům voličů. Své rozhodnutí sdělila v pondělí odpoledne na krajském výkonném výboru strany.

Funkci hejtmanky Plzeňského kraje vykonává Milada Emmerová od listopadu 2008. I po nástupu do sněmovny zůstane členkou krajského zastupitelstva. Provázanost funkcí v parlamentu a v zastupitelstvu kraje je podle krajského šéfa ČSSD Václava Votavy přínosem.

autor: mkl
Spustit audio