Milan Černohouz

23. březen 2020

Český zpěvák Milan Černohouz byl 18 let sólistou Orchestru Gustava Broma, s nímž projezdil půlku světa. Ve Spojených státech amerických však byl s Moravankou Jana Slabáka. Více se o tomto univerzálním zpěvákovi dozvíte v těchto Hvězdách, hitech, legendách.

Zpěvák s velmi kultivovaným přednesem a hladkým, ohebným hlasem Milan Černohouz byl vždy oceňován pro svoji všestrannost. Je jí pověstný: jen pro brněnský rozhlas nazpíval 900 snímků, z nichž nejméně 750 je uloženo v rozhlasovém archivu.

Milan Černohouz, rodák z Kolína, prožil mládí v Liberci, kde byl u začátků dětského pěveckého sboru Severáček, později zpíval v tanečním orchestru.

Dálkově vystudoval brněnskou konzervatoř a v roce 1966 se na 18 let stal zpěvákem orchestru Gustava Broma.

Milan Černohouz si v roce 1993 otevřel v Praze na Vinohradech malou vinárnu. Nazval ji U stréců a českým televizním divákům byl tento noční podnik znám ze šesti televizních silvestrovských pořadů. Hostům vinárny zpíval s kytarou evergreeny, trampské a semaforské písničky i české a moravské lidové písničky, často ho také na piano doprovázel vynikající klavírista Ivo Cíl, který vystudoval konzervatoř v Plzni a jehož otec kdysi vedl populární Škodovačku.

Od roku 1987 do roku 2019 zpíval Milan Černohouz s Veselkou Ladislava Kubeše a vdechl život stovkám nových písniček.

Jako bohem obdarovaný zpěvák se v roce 1976 blýsknul i v populární skladbě Soleado s textem Jaroslava Dvořáka pod názvem Zač by ten svět stál.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.