Milk and Honey: Hallelujah

9. květen 2023

Velká cena Eurovize je nejznámějším písňovým kláním na starém kontinentu, a nakonec možná i nejznámější písňovou soutěží na světě.

Renomé však není všechno, a i když Velká cena Eurovize obohatila světovou hudební scénu množstvím hezkých skladeb, z nichž mnohé lze nazvat evergreeny, její úroveň má sestupnou tendenci. Tak alespoň soudí odborníci. Navrženo už je několik změn, ale stále platí, že je každoroční a že její průběh leží na bedrech zemí, které jsou aktivními členy Evropské vysílací unie. Jde hlavně o britskou BBC, dále pak televize z Německa, Itálie, Španělska a Francie.

Soutěže se dosud alespoň jednou účastnilo 52 zemí. Umístění zemí v Evropě není závazné - soutěže se účastní několik zemí nacházejících se i v Asii, které kulturně inklinují k Evropě. Jedinou africkou zemí, která se soutěže dosud zúčastnila, bylo Maroko v r. 1980. Každou zemi reprezentuje interpret s jednou soutěžní písní. Velkou cenu Eurovize sleduje zhruba sto milionů diváků. Největšího množství vítězství dosáhlo Irsko. A to 7x. Na dalších místech jsou Švédsko, Nizozemsko a Velká Británie. Česká republika zatím výrazného úspěchu nedosáhla, ale co není, může být.

Od r. 1956, kdy se soutěž koná, zvítězilo nebo se zúčastnilo mnoho zpěváků. Některým z nich pomohla Velká cena Eurovize k celosvětové slávě. V letech 1978 a 1979 zvítězil malý stát Izrael, od kterého by posluchač žádné velké množství populární hudby nečekal, a navíc ani není v Evropě. Písnička Hallelujah v podání skupiny Milk and Honey se ale povedla.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio