Milovník folklóru a známý plastický chirurg Vlastimil Bursa slaví kulatou sedmdesátku

27. květen 2019

Když zrovna neoperuje, nezkrášluje, bere do ruky vozembouch, famfrnoch nebo hrábě a těší publikum svým milovaným folklorem. A také umí tančit, nejen na operačním sále se skalpelem v ruce. A tančí už přes čtyřicet let.

Doktor Vlastimil Bursa vystudoval lékařskou fakultu v Plzni a chtěl se stát gynekologem. Když už měl domluvené místo, nechal se přesvědčit, aby zkusil chirurgii. Od klasické chirurgie už nebylo daleko k té plastické a cesta vedla až do primářského křesla v plzeňské fakultní nemocnici. Plastickou chirurgii tam vedl až do loňského roku, vedle ní působil a stále působí i ve své soukromé praxi.

Jako lékař přednáší po celém světě. Díky tomu mohl navštívit Brazílii, Austrálii, Spojené státy a také Japonsko, kde se mu dostalo té cti, že se setkal přímo se samotnou císařovnou. Hodně toho ale procestoval i s folklórním souborem Úsměv z Horní Břízy, do kterého nastoupil hned po základní škole v roce 1965 a i když sedmdesátka už zaklepala na dveře, odejít se rozhodně nechystá.

Vlastimil Bursa oslaví sedmdesátku

Vlastimil Bursa

Tento Špalíček věnuje Zdeněk Bláha svému příteli Vlastimilu Bursovi, výbornému tanečníkovi a moderátorovi folklorního souboru Úsměv z Horní Břízy, který za dva dny oslaví krásné sedmdesátiny! 

 

Chcete-li vidět tančícího plastického chirurga, který navíc umí skvěle ovládat vozembouch, nebo famfrnoch, určitě si nenechte ujít vystoupení hornobřízského Úsměvu.  Takové „Hráběcí štandrle“ – nejúspěšnější číslo v historii souboru – vás určitě nenechá v klidu. Být v klidu neplánuje ani sám doktor Bursa do dalších let. Jen toho volného času by prý mohlo být trochu víc. 

Panu doktorovi k sedmdesátce přejeme hodně zdraví, stále klidné a přesné ruce, a ať mu to dobře hraje a ladí nejen na pódiu!

autor: Veronika Albrechtová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.