Mimořádné opatření Bezpečnostní rady státu se dotklo také akcí v Plzni

11. březen 2020 07:20

Všechny kulturní i další akce s účastí nad 100 osob jsou od včerejší 18. hodiny zrušené. Rozhodla o tom Bezpečnostní rada státu. Mimořádná opatření v souvislosti se šířením koronaviru se významně dotkla plzeňských divadel, ale i jiných společenských událostí.

Hodně očekávanou akcí tohoto týdne bylo v Plzni udílení hudebních cen Žebřík. Páteční vyhlášení, které mělo opět proběhnout v Depu 2015, organizátoři právě kvůli nařízení vlády zrušili. Akce se přitom připravuje skoro rok a chodí na ni přes tisíc lidí.

„Musíme to respektovat, jde o zdraví a bezpečnost. Vše to stojí a padá na tom, co řekne vláda. Přáli bychom si ale, abychom si mohli do dvou týdnů říct nějaký termín. Samozřejmě to závisí na tom, jak takhle zaneprázdnění umělci budou mít čas, abychom se pokusili je zase v jeden čas dát na jedno místo,“ uvedl ředitel akce Jarda Hudec. Prostory Depa 2015 ale zůstanou otevřené. V provozu budou obchody, kavárna nebo dětský koutek.

Další potvrzenou akcí, která se v Plzni přesouvá na neurčito, je festival světla a umění Blik Blik. Festival se měl konat 27. a 28. března v Lobezském parku a okolí.

Svá představení zrušila i plzeňská divadla

Na nařízení vlády zareagovalo i plzeňské Tylovo divadlo, které zrušilo všechna představení. Hrát se nebude ve Velkém divadle, ani na Nové a Malé scéně. Podle mluvčí plzeňského divadla Martiny Drbuškové bude možné zakoupené vstupenky zpětně proplatit: „Vstupenky mohou diváci vracet od termínu neodehraného představení po dobu deseti pracovních dní v místě nákupu. V případě zakoupení vstupenek přes portál Plzeňská vstupenka se online platby a převody automaticky vrací na účet, ze kterého byly zaplaceny.“

Kromě Divadla J. K. Tyla zrušilo všechna představení také Divadlo Alfa a stejně tak Měšťanská beseda. Konat se nebudou ani akce s menší kapacitou než sto osob. Podle mluvčí Hany Kulawiakové je to proto, že není možné zajistit mezi diváky rozestupy větší než jeden a půl metru. V současné době Měšťanská beseda vyjednává náhradní termíny akcí. Pokud se je nepodaří domluvit nebo se divákům nebudou nové termíny hodit, je beseda připravená začít vstupenky vracet.

Vzhledem k tomu, že rušených akcí přibývá, je nutné, aby si lidé předem ověřovali, zdali se plánované akce, které chtějí navštívit, konají.

Oproti tomu třeba zoologická zahrada v Plzni podle jejího mluvčího Martina Vobruby funguje i nadále v běžném režimu.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio