Mireille Mathieu se chystá na koncerty do Česka

23. červenec 2021

Slavná francouzská zpěvačka Mireille Mathieu oslavila 75. narozeniny a stále se jí nechce odpočívat. V závěru letošního roku vystoupí i v Brně a v Praze. 

Narodila se ve francouzském městě se slavným mostem, v Avignonu, vyrostla ve dvanáctičlenné rodině továrního dělníka, který byl kameníkem. Mireille si musela brzy přivydělávat drhnutím parket ve škole, kterou bez většího úspěchu studovala, nebo lepením obálek v sousední továrně.

Když jí bylo 18 let, přihlásila se do místní soutěže ve zpěvu a suverénně zvítězila. Získala tím i pozvání do Paříže, kde zanedlouho zvítězila v soutěži, věnované památce slavné francouzské šansoniérky Edith Piaf. V jejím duchu se pak krátce vyvíjela její pěvecká kariéra, až se pomalu s odkazem Edith Piaf začala loučit. Její fanoušky to zprvu roztrpčilo, ale Mireille se nedala, byla pevně odhodlána postavit se na vlastní nohy. Už ve svých dvaceti letech, v roce 1967, dobyla slavnou pařížskou Olympii, koncertní sál, který hostil a hostí legendy.

Mimořádně úspěšná hvězda Mireille Mathieu nahrála mnoho světových hitů, prodala desítky milionů hudebních nosičů a ve své rodné Francii je považována za národní ikonu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.