Mirošovské Centrum sociálních služeb nabídne klientům více soukromí

10. květen 2007

Pavilon s pěti novými jednolůžkovými a dvanácti dvoulůžkovými pokoji pro 29 klientů dokončuje v Mirošově Domov Harmonie - Centrum sociálních služeb. Objekt za bezmála 25 milionů korun, který je součástí komplexu budovaného v 70. letech, otevře v říjnu 2007. Vybudování nového zázemí pro klienty nezvýší kapacitu centra, ale zkvalitní jejich bydlení.

Jak řekla ředitelka Radka Trylková, obyvatelé třílůžkových pokojů se podle zájmu budou moci přestěhovat a získat více soukromí. Kapacita zařízení, které slouží seniorům, lidem se zdravotním postižením a klientům se zvláštním režimem, je 378 lůžek. Stát na dobudování nového pavilonu poskytl 17 milionů korun, šest milionů dal zřizovatel - Plzeňský kraj a přes 1,6 milionu Kč uvolnilo centrum ze svých investičních zdrojů. Podle Trylčové jde o poslední větší investici, s další výstavbou se nepočítá.

Domov Harmonie, dříve Ústav sociální péče, je obsazen z 90 až 95 procent. Zhruba 45 procent lůžek využívají senioři, 20 procent lidé se zdravotním postižením a 33 procent klienti zařazení do zvláštního režimu, převážně lidé s Alzheimerovou chorobou.

Služby obyvatelům, jednoho z největších zařízení svého druhu v Plzeňském kraji, zajišťuje 190 zaměstnanců. Nedávno zde vzniklo aktivizační centrum, jehož cílem je zajišťovat pro klienty volnočasové aktivity - například muzikoterapii, čtení i další služby "šité na míru".

V nejbližší budoucnosti se bude centrum orientovat právě na pacienty s Alzheimerovou chorobou. Nejvíce klientů přichází do Mirošova z měst i obcí Plzeňského kraje, dále z Prahy, ale i například z Ostravy. Od nového roku mohou v zařízení o lůžko žádat také občané z celé EU.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio