Mladí přírodovědci se vzdělávají na táboře

29. červenec 2019 11:01

Středoškoláci se zájmem o přírodu poznávají Šumavu na táboře, který pořádá Správa Národního parku. Učí se mimo jiné kroužkovat ptáky.

Zábavně naučné programy pro veřejnost, odborné přednášky nebo výlety s průvodci. To jsou jen některé z akcí, které pořádá Správa Národního parku Šumava. A patří mezi ně i tábor. Přijeli na něj mladí lidé ve věku od 14 do 18 let a samozřejmě hlavně velcí milovníci přírody. Není proto divu, že k táborovému programu patří třeba přednáška o hospodaření v lesích nebo práce pro záchranu perlorodky ve Vltavě.

Další z činností je třeba kroužkování ptactva, které napomáhá při sledování migrace a věku ptactva

Další z činností je třeba kroužkování ptactva, které napomáhá při sledování migrace a věku ptactva. „Tady vidíte, jak to vypadá, když ptákům přehradíme migrační cestu,“ popsal při chytání do sítě ornitolog Lumír Vozábal. „Nejdřív musíte vyjmout nohy, může to dělat jen člověk, který má licenci, tedy kroužkovací zkoušky,“ vysvětlil.

Okroužkované ptáky pak ornitolog společně s dětmi vypustil do přírody

Chycené ptáky ukládal do látkových pytlíčků, aby byli v klidu a v šeru a nestresovalo je okolí. „Ptáčky bereme do ruky tak, abychom mezi prsty mohli dát obě končetiny,“ popsal postup při kroužkování. Okroužkované ptáky pak ornitolog společně s dětmi vypustil do přírody. „Bylo to krásné,“ popsala vypouštění ptáků zpátky na svobodu Eliška. „Chtěl bych studovat biochemii nebo ryby,“ přidal se k ní Matyáš.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio