Mladí technologové vylepšili robotického psa

9. únor 2024 18:40

Přinášet nápoje, odhalit znečištění ovzduší nebo si třeba lehnout a sednout. To všechno naučili studenti v Plzni robotického psa Spota. Fialového čtyřnohého robota velikosti německého ovčáka pořídila městská správa informačních technologií a dala ho k dispozici mladým technologickým nadšencům.

Robopes

Mladí technologové v zázemí areálu TechTower v Plzni na Světovaru strávili stovky hodin programováním, přičemž jim byla k dispozici prototypová dílna s 3D tiskárnami, laserovou řezačkou, pájkami, vrtačkami i různými senzory. Účastníci pak změřili síly při takzvaném Hackathonu a představili výsledky své práce. Nyní může veřejnost Spota vidět na různých festivalech a dalších akcích.

Robopes

„Pracujeme s dětmi ve věku 6–15 let, snažíme se je přivést k zálibě v technice,“ říká ředitel správy informačních technologií Luděk Šantora. „V dalších prostorách pak pokračujeme i se středoškoláky a vysokoškoláky. Naše činnost bude věřím přínosná pro celou Plzeň. Díky svým možnostem dokážeme nadané mladé lidi udržet tady ve městě, neodcházejí studovat a pracovat někam jinam. A to znamená mimo jiné potenciál do budoucna třeba pro zakládání nových firem a tím pádem i vytvoření nových pracovních míst pro místní obyvatele.“

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio