Mobilní hospic v Chebu slaví 10 let poskytování služeb nevyléčitelně nemocným

15. únor 2024

Hospic sv. Jiří v Chebu letos v únoru oslaví 10. výročí poskytování svých služeb. Za tuto dobu poskytl podporu a pomoc téměř tisícovce rodin z celého Karlovarského kraje.

Hospic vznikl už v roce 2008 jako občanské sdružení s cílem šířit myšlenky hospicové péče a podporovat vznik institucí paliativní péče na Chebsku. Sdružení se nejprve zaměřovalo na osvětovou činnost prostřednictvím pořádání konferencí, seminářů, besed a přednášek pro veřejnost i odborníky z oblasti zdravotnictví.

Původní dlouhodobý záměr, kterým bylo otevření kamenného hospice, se postupně změnil na poskytování paliativní péče prostřednictvím hospice mobilního. Prvními kroky tedy bylo sestavení týmu, který by umožnil poskytování paliativní péče v Chebu a okolí. 

Jejich motto zní: „Doma je doma až do posledního okamžiku.“

Od února 2013 začal Hospic Sv. Jiří poskytovat nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám odbornou zdravotní a psychickou i sociální podporu v domácím prostředí. Klientům je k dispozici tým ve složení lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovnice, psycholožka, duchovní a fyzioterapeutka. 

Pracovníci poskytují také poradenství pro pozůstalé a perinatální poradenství určené rodinám, které utrpěly ztrátu dítěte před, při, nebo krátce po porodu. Postupem času začali poskytovat své služby i nevyléčitelně nemocným dětem s cílem umožnit jim strávit poslední chvíle v domácím prostředí.

Kromě toho provozují v Chebu a Kraslicích půjčovnu pomůcek, které usnadňují péči o těžce nemocné a umírající v domácím prostředí. Pomůcky mohou zlepšit kvalitu života také seniorům, zdravotně postiženým a lidem po úrazu. 

Více informací naleznete na webových stránkách hospice zde.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.