Mobilní tým jezdí očkovat do malých obcí. Očkuje bez registrace

21. červenec 2021 20:20, aktualizováno

Úlice na severním Plzeňsku jsou první malou obcí v regionu, kam dorazil mobilní očkovací tým. Proti nemoci covid–19 se mohli zájemci naočkovat bez registrace.

Očkování bez registrace v Úlicích

V Úlicích na severním Plzeňsku si nechaly mobilním očkovacím týmem aplikovat vakcínu proti nemoci covid–19 dvě desítky lidí. Nebyla nutná ani předchozí registrace. Stačilo jen přijít a vyplnit potřebný formulář.

Jednou z největších výhod mobilních očkovacích týmů je fakt, že lidé za očkováním nemusí nikam jezdit a zájemcům odpadla také registrace v rezervačním systému. „Zaprvé ani nevím, co ta registrace obnáší, a když zde ta možnost je, proč toho nevyužít,“ uvedl pan Zbyněk, který byl první, kdo očkování v Úlicích podstoupil.

Očkování včetně vyplnění formulářů zabere nejvýš 10 minut

V Úlicích očkoval čtyřčlenný tým – lékař, sestra, administrativní pracovník a také koordinátor fronty. V Úlicích však na dlouhé fronty nedošlo. Dopředu se nahlásili 4 lidé, a nakonec jich přišlo na obecní úřad, kde se očkovalo, 21. „Minulý týden, kdy jsem dostal nabídku na očkování, jsme udělali osvětu. Nabídku jsme dali do úředních desek a vyhlásili jsme očkování v obecních rozhlasech,“ vysvětlil úlický starosta Ondřej Bacho, který se také nechal naočkovat mobilním týmem.

Plzeňský kraj vysílá mobilní očkovací tým i do dalších obcí. V tomto týdnu třeba do Bezvěrova nebo do Bělé nad Radbuzou. „Jde především o nejvíce zasažené oblasti, kde mnozí obyvatelé onemocněli covidem-19 a nyní jim končí ochranná doba po nemoci a mají o očkování zájem,“ popsala hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová. V devíti stávajících očkovacích centrech v kraji by pak mělo být umožněno očkování bez předchozí registrace tento a následující pátek.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio