Mochtín na Klatovsku posílil loňská protipovodňová opatření

28. srpen 2013

Už dva roky po sobě potrápila Mochtín na Klatovsku velká voda. Po loňských rychlých záplavách v obci sice vybudovali několik nových protipovodňových opatření, na letošní povodně však místy nestačila, a tak je obec musela ještě upravit a posílit.

Voda, pokud si najde cestu, tak nezná překážek. Měli jsme tady od loňska usazené panely, usměrněný tok. Fungovalo to super. Ale vířením se nám udělala na dně dvoumetrová prohlubeň, což narušilo usazení panelů, boků. Museli jsme proto sanovat tuto část hrubým materiálem,“ ukazuje starosta Mochtína Jaroslav Kanta jedno z míst na zdejším potoce, které museli letos opravit.

Po loňských povodních tady do protipovodňových opatření dali milion korun. Letošní velká voda ale ukázala, co je ještě třeba změnit. A počítali už s ní i při stavbě nové vodní nádrže a jezu.

„Zohlednilo se i vzdouvání vodní hladiny, takže je zde odtok. Došlo k navýšení břehů nad vodu, která byla v loňském roce,“ pokračuje starosta.

Další místo, které si po letošku vyžádalo úpravy protipovodňových opatření leží jen o kus níž po toku.

„Byl to odtokový průleh okolo mostu ke mlýnu, kde jsme museli přehodnotit situaci. Protože to nešlo vyzkoušet, až letošní voda nám ukázala, že jsme něco udělali špatně. Takže je to opravené. Kapacita obtokové vody je ztrojnásobena,“ uvádí Jaroslav Kanta.

Do úpravy protipovodňových opatření vybudovaných vloni tady letos dali dalších zhruba sto tisíc korun. A ve spolupráci se správci toku chtějí ještě na podzim pokračovat v pročišťování koryta Mochtínského potoka.

Právě tento potok, jako nejsilnější přítok Drnového potoka, dokáže způsobit velké problémy v Klatovech. A i tady pracují na protipovodňových opatřeních.

„V současnosti probíhá čištění koryta Drnového potoka v podjezí, máme zájem na tom, aby se vyčistilo také nadjezí. Máme určitý příslib ze strany povodí. Připravuje se stavba záchytného poldru na Mochtínském potoce,“ říká starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Podle něj je ale nezbytná také koordinace navržených řešení: „Opatření je z více stran navrženo vícero. Vodohospodáři musejí velmi pečlivě propočítat všechny dopady jednotlivých navržených opatření, aby nenastala situace, kdy sice zpozdíme vodu z jednoho potoka, ale voda nám nakonec doteče. A to třeba ve chvíli, kdy nám na hlavním toku bude kulminovat povodňová vlna. Ale to je skutečně věc odborná a úkol pro vodohospodáře.“

Plánovaný poldr by měl mít rozlohu šesti hektarů a měl by zpomalit nástup povodňové vlny v městské části Luby.

autor: en
Spustit audio