Most přes Berounku u Dolan na Plzeňsku se bude opravovat

18. duben 2018

Ve druhé polovině května začne rekonstrukce mostu přes Berounku nedaleko Dolan na Plzeňsku. Je ve špatném stavu, momentálně patří k nejhorším v kraji. Uzavírka potrvá zhruba půl roku.

Řidiči, kteří pojedou z Dolan do Chrástu, budou muset po uzavírce jezdit přes Plzeň, a tak na místo zhruba tří najedou devatenáct kilometrů. Těžkou hlavu má z plánované uzavírky i starosta Chrástu Ladislav Bohuslav, protože Dolanský most je jedinou přístupovou cestou přes řeku.

Jenže jinak to nejde, vysvětlil Jiří Velíšek ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje, která bude opravu provádět. Rekonstrukci nelze řešit jinak než úplnou uzavírkou. Náhradní most, například pontonový vedle mostu stávajícího, není možné postavit.

„Rádi bychom ho tam udělali. Bohužel technicky to není možné realizovat, protože bychom nenaplnili normy, které požaduje Povodí Vltavy. Zároveň žádáme veřejnost o jistou míru tolerance. Je potřeba si uvědomit, že most je 90 let starý a nebude sloužit věčně. Pokud se tam bude dělat zásadní rekonstrukce, musí se dělat za úplné uzavírky. Veřejnost je sice tímto omezena, ale zase na delší dobu bude most funkční a bude sloužit dalším generacím,“ uvedl Jiří Velíšek.

Most je ve špatném stavu

Rekonstrukce bude rozsáhlá, protože stav mostu to vyžaduje. „Dolanský most byl vybudován ve 30. letech minulého století a museli jsme přistoupit k rozsáhlejší rekonstrukci, jelikož horní stavba byla ve špatném stavu. Na sedmimístné stupnici hodnocení mostních objektů byla na pětce, což je špatný stav,“ doplnil Jiří Velíšek.  Na mostu se bude měnit celá mostovka, tedy horní část, a provede se sanace oblouků. Dále vznikne nový chodník široký jeden a půl metru a dojde i na úpravu silnice z obou stran v délce zhruba 200 metrů.

Na opravy se připravuje taky přívoz v Darové, který provozuje město Břasy. Starosta Miroslav Kroc předpokládá, že někteří řidiči ho budou využívat jako objízdnou trasu. „V minulém roce, když zavřeli most v Liblíně, tak to využití vyšlo na 30 tisíc osob za rok a převezli jsme téměř 20 tisíc aut. To byl celkem rekord. Pokud zavřou Dolanský most, doprava patrně naroste a my se na to i připravíme,“ řekl starosta Kroc.

Ve hře je například prodloužení provozní doby přívozu. Rekonstrukce Dolanského mostu bude stát 38 milionů korun bez DPH a začít by měla 23. května. Konec se plánuje 15. listopadu.

autoři: jik , kos
Spustit audio