Mošty se přesunuly do vyšší sazby DPH, někteří ovocnáři vlivem toho zdražují

16. únor 2024 13:30

Od ledna platí pro mošty vyšší DPH. Někteří sadaři už proto mošt zdražili, jiní zatím drží staré ceny.

Jablečné a ovocné mošty se od ledna přesunuly do vyšší sazby DPH. Místo 15 pro ně teď platí 21procentní daň. Někteří sadaři a výrobci už své mošty zdražili – jako třeba sady v Nebílovech na jižním Plzeňsku, kde vyrábějí jak pasterizovaný, tak čerstvý mošt. „Nejvíce zvýšení sazby pocítí koncoví zákazníci, protože jsme ho museli promítnout do cen svých produktů. Dělá to 10 až 12 korun na pětilitrové krabici. Každopádně je pro nás nelogické, proč mošt jakožto zdravý nápoj musí spadat v tomto ohledu do stejné kategorie jako alkohol nebo energetické nápoje,“ říká vedoucí nebílovských sadů Jana Zikmundová. Na počtu zákazníků nicméně prý zatím není zdražení znát a nikdo si ani nestěžuje.

Někteří sadaři zatím vyčkávají a nechávají staré ceny, například ty v Břasích na Rokycansku, které vede Richard Schwarz. „Ceny jsme zatím nezvedali, ale to znamená, že si budeme muset ukrojit ze svého už tak nevelkého zisku. Zdražovat se nám ovšem také nechce.“

Obecně ovocnářům změna sazby DPH u čerstvých stoprocentních moštů radost neudělala. Nicméně jak uvádí předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík, na druhou stranu proběhlo snížení DPH u čerstvého ovoce z 15 na 12 procent.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy