Mrkající František Palacký nebo návštěva Masaryka. Muzeum v Klatovech má novou expozici

11. červen 2024 11:00

Jak byste se cítili, kdyby na vás mrkl František Palacký? Kdyby vám před očima vyrostla zeď plná historických stavebních artefaktů nebo se na chvíli ocitli ve druhé světové válce? Zjistit to můžete v klatovském muzeu.

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech zcela změnilo stálou expozici. Ta předchozí tam byla 25 let a už neodpovídala současným standardům. Teď se návštěvníci mohou těšit na moderně pojatou výstavní plochu s audiovizuálními a interaktivními prvky. Realizace nové expozice trvala od roku 2021 do konce roku 2023. Stála necelých 37 milionů korun s tím, že 24 milionů korun tvořila dotace z IROP, 1,5 milionu korun z Ministerstva pro místní rozvoj a zhruba 11 milionů korun z Plzeňského kraje.

Celou expozicí se nyní prolíná časová osa, aby si návštěvník mohl zasadit události na Klatovsku do kontextu českých dějin. Jednotlivé sbírkové předměty jsou nasvícené a pod každou vitrínou se v zásuvce ukrývá určitý příběh. Vznikl také zcela nový prostor – badatelna s velkoformátovým plátnem, kde lze aktuálně zhlédnout návštěvu prezidenta Masaryka v Klatovech v roce 1923.

Vlastivědné muzeum je přístupné každý den kromě pondělí.

autoři: Jitka Englová , abk
Spustit audio