Mrtvá jeptiška i zachráněná dívka. Kalvárie u Kladrub je tajemným místem

30. květen 2021 11:50, aktualizováno

Kalvárie nebo Dívčí skok. Toto zajímavé místo u Kladrub byste rozhodně měli navštívit, nebo si alespoň poslechnout poutavé legendy, které se o něm tradují.

Šestikilometrová naučná stezka nedaleko Kladrub vás možná překvapí jedním tajemným a pověstmi opředeným místem. Stojí na něm velký kamenný kříž, pod kterým je vojenská betonová pevnůstka z roku 1936. Toto místo se jmenuje Kalvárie, ale jak název vznikl, není úplně jisté. Váže se k němu totiž více legend.

Ředitel kladrubského muzea Jiří Šmahel

„Kalvárie byla ve středověku jedním z významných poutních míst, ať už pro mnichy z blízkého kláštera, nebo měšťany, kteří žili ve městě Kladruby,“ vysvětlil ředitel kladrubského muzea Jiří Šmahel. Na místě je informační tabule a směřují sem nejen turisté, kteří procházejí po naučné stezce, ale i lidé z nedalekého okolí.

Podle jedné z pověstí se místo nazývá také Dívčí skok. „Podle legendy se v místním lese skrývalo mnoho lupičů a banditů, protože tudy procházela jedna z největších obchodních stezek. Dceru jednoho obchodníka pronásledoval lupič, ona se zastavila u skalky, a než aby se nechala lapit, skočila,“ vyprávěl Jiří Šmahel. Tato pověst má dobrý konec, dívka se modlila k Panně Marii, ta ji vyslyšela a dívka spadla do hluboké tůně a přežila.

„Podle jiné pověsti tady pronásledoval jeptišku ďábel v podobě statného rytíře. Nešťastná jeptiška skočila ze skály a zahynula. Na její počest tady byl vztyčen kříž,“ prozradil ředitel muzea. Dodal, že místo má pro mnoho lidí tajemný ráz a evokuje pocit, jako byste tam nebyli sami.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.