Můžeme vidět teplo? To objasní nová expozice Techmanie

15. červen 2022 18:07, aktualizováno

V plzeňském science centru Techmania je k vidění nová expozice IR - Když lidské oko nestačí. Vznikla ve spolupráci s výzkumným centrem NTC Západočeské univerzity v Plzni a složkami integrovaného záchranného systému.

Nová expozice v plzeňské Techmanii ukazuje například praktické využití termodiagnostiky osob v činnostech jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. IR, neboli infračervené záření, není lidským okem vidět. Každý objekt, který má nějakou teplotu, ale vyzařuje infračervené záření, to vidí termokamery, a díky nim získávají příslušníci integrovaného záchranného systému ke svému zraku další smysl, aby mohli lépe zachraňovat lidské životy.

Díky termokamerám se návštěvníci Techmanie nejen seznámí s činnostmi IZS, ale také například odhalí skrytá riziková místa pro vznik požáru v domácnosti, seznámí se s bezkontaktním měřením tělesné teploty, nebo za použití termokamery sestaví portrét hledané osoby, tzv. identikit. Návštěvníci si také na vlastní kůži mohou vyzkoušet laickou resuscitaci a sledovat, co se děje mezi vytočením linky 155 a příjezdem záchranářů do Techmanie.

Nejstabilnější je teplota v koutku oka

„Zde si můžete pořídit vlastní termogram, můžete se podívat, jak máte zahřáté části těla,“ popsala vedoucí programového oddělení Kristýna Nová. Každé stanoviště výstavy je věnované jedné ze složek záchranného systému. „V části věnované hasičům se na displeji objeví domeček, jsou tady znázorněné některé spotřebiče a vidíme, co může způsobit například zapnutá žehlička bez dozoru,“ vysvětlila Nová.

Takzvané tepelné kino výzkumného centra nových technologií funguje tak, že se lidé usadí, v určité době se spustí tepelné zářiče a začnou sálat teplo. U stanoviště Krajské hygienické stanice je vysvětleno, proč hygienici používají termokamery na měření tělesné teploty. „Na exponátu si to můžete vyzkoušet, teplota se snímá z koutku oka, kde je nejstabilnější,“ uvedla pracovnice science centra.

Celodenní program zahájí v sobotu výstavu

Na sobotu 18. června je připraveno slavnostní otevření expozice pro veřejnost. „Kromě nové expozice si návštěvníci určitě užijí také další bohatý program připravený se složkami IZS.  Ne každý den je možné naživo vidět opravdu akční ukázky zásahové jednotky a psovodů Policie ČR  anebo prozkoumat vybavení hasičů a zvláštních týmů záchranné služby,“ upřesňuje ředitel plzeňské Techmanie Jiří Královec.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio