Muzeum dopravy ve Strašicích ukazuje, čím jsme se vozili v minulosti

11. červenec 2023 12:46, aktualizováno

Muzeum dopravy ve Strašicích na Rokycansku si mohou návštěvníci prohlédnout během pravidelných Víkendů otevřených vrat. Zatím poslední akce o uplynulém víkendu patřila plzeňským autobusům. K vidění byly vozy z muzejní expozice a další předváděli v plné kráse jejich noví majitelé.

Organizátoři akce ze Škoda bus klubu nabízeli mimo jiné lidem možnost svézt se ve vozech, které znají z dřívějších let z hromadné dopravy. A přijel i autobus, ve kterém se hrálo divadlo, když byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury. „Máme zde vozidla z období od konce druhé světové války až po milénium. Nejmladší exponát je z roku 2001, konkrétně se jedná o autobus Škoda 21 AB. Tento typ jezdil v Plzni, ale i v Mladé Boleslavi, Ostravě a Karlových Varech,“ popsal Michal Kouba ze Škoda bus klubu.

V hale mohli návštěvníci zhlédnout také expozici trolejbusů. Nejstarší vůz zde pocházel z roku 1952, exponát kdysi zahajoval dopravu v Mariánských Lázních a část svého života sloužil jako včelín. A jeden trolejbus doputoval do Strašic až z USA. V expozici jsme mohli spatřit i armatury trolejového vedení, které jsou v běžném provozu několik metrů nad zemí a pod napětím, takže není možné si je zblízka prohlédnout.

Na další Víkend otevřených vrat se mohou zájemci těšit už brzy. Konat se bude o víkendu 29. a 30. července.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio