Muzeum v Mariánské Týnici vystavuje dílo Oty Janečka

23. srpen 2019 06:40

Dílo autora slavného slabikáře, Oty Janečka, vystavuje Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Výtvarník, kterého proslavily kresby dívek a ptáčků, aktů a krajinných motivů, by se letos dožil stovky.

Výstava prací Oty Janečka potrvá v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici do 8. září. Další výstavu připomínající sté výročí narození významného českého malíře a ilustrátora najdete ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Ta pořádá ve spolupráci se Spolkem českých bibliofilů výstavu knih ilustrovaných Otou Janečkem - nejznámější je patrně slabikář, který ilustroval v roce 1975. Tato výstava potrvá jen do 29. srpna.

Zatímco ve městech bývá v létě spíše kulturní útlum a velké výstavy se připravují na zimu, v Mariánské Týnice výstavní sezona vrcholí právě teď. „Zpravidla na hlavní sezonu, která právě v našem muzeu vrcholí, připravujeme přehledovou výstavu nějakého nadregionálního výtvarníka,“ zdůraznil fotograf a kurátor výstav Václav Podestát,“

Autor, který miloval ženy

Letos připravilo muzeum výstavu Píseň o životě. „Ta je výběrem z malířské tvorby známého nepřehlédnutelného malíře Oty Janečka. On miloval ženy, miloval život, inspirací mu byl Amadeo Modigliani,“ pokračoval kurátor.

Autor, který ilustroval například řadu básnických sbírek, byl podle Podestáta hlavně malířem. „Měl talent znázorňovat figurativní témata i téma přírody a vztahů,“ myslí si. Pro kurátora byla velkým zážitkem návštěva v Janečkově ateliéru. „Dosud zachovaný původní ateliér v centru města spravuje malířův syn Tomáš. Ocitnete se nejen ve světě barev a vůně terpentýnu, ale v ateliéru je bohatý archiv Janečkových děl,“ vyprávěl.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio