Muzeum v Přimdě buduje starou školní třídu. Dobové poklady hledá i u veřejnosti

25. říjen 2019 08:20

V Přimdě na Tachovsku funguje už pátým rokem malé městské muzeum. A právě v těchto dnech se tam rodí nová expozice, která má připomínat starou školní třídu. Zaměstnanci už sehnali několik kusů nábytku a nezbytných školních pomůcek, ale stále jim řada věcí chybí, tak se obrací na veřejnost.

Ve třídě jsou lavice s kalamáři, kuličkové počítadlo, násadky na pera, břidlicové tabulky nebo dřevěné kružítko. Na stěně visí obraz Jana Amose Komenského, také obrázek od Josefa Lady a samozřejmě nechybí historická československá mapa.

Navíc je tam i starý rozvrh vyučovacích hodin, kde jsou například zaznamenány počty, český jazyk a také náboženství. „Mezi vybavením historické školní třídy je samozřejmě nezbytná rákoska,“ potvrdil průvodce muzea Josef Rídl.

Chybí však ještě spousta věcí, takže se Josef Rídl stále poptává lidí, jestli nemají něco doma ve sklepě nebo na půdě. Stále chybí třeba stará tabule, která nevisí na zdi, ale má nožičky a je přenosná.

Do staré třídy by se určitě hodily i další poklady. Kdyby někdo něco našel a chtěl zapůjčit, určitě se může na muzeum v Přimdě obrátit. Krásné by byly třeba staré učebnice, aktovky, další psací pomůcky a podobně.

Muzeum v Přimdě je do konce října otevřeno denně, od listopadu jen o víkendech od 10 do 16 hodin. Klíče, případně i průvodce, si můžete zajistit v nedalekém infocentru.

Muzeum se zaměřuje na exponáty týkající se zemědělské výroby, na věci, které lidé na Přimdě a v okolí potřebovali ke svému životu. Část muzea je věnována sbírce lyží a lyžařského vybavení. Můžete se zde prohlédnout také militárie 1. a 2. světové války a podobně.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio