Muži z Plzně obžalovanému z útoku kyselinou sírovou hrozí až výjimečný trest

23. březen 2015

Plzeňský soud dnes začal řešit případ útoku kyselinou sírovou. Devětatřicetiletý Jan Dubský s ní podle obžaloby předloni polil bývalou přítelkyni. Údajně neunesl jejich vzájemný rozchod. Sedmadvacetiletá dívka utrpěla rozsáhlé poleptání, oslepla a stále se léčí. Muži hrozí za pokus o vraždu až výjimečný trest.

Obžalovaný taxikář Jan Dubský před soudem popsal svůj vztah s napadenou dívkou i důvody, které vedly k jejich rozchodu. Zároveň přiznal, že vedl paralelní vztah s jinou přítelkyní, u které bydlel. Uvedl, že s obžalobou nesouhlasí a že je nevinen. Kdo mohl ženu polít kyselinou, prý neví. Domnívá se ale, že to mohlo souviset s její prací pro pracovní agenturu a se spory, které měla se zaměstnanci.

„S ohledem na začátek hlavního líčení a na situaci, která je, se zatím nebudeme k ničemu konkrétněji vyjadřovat.", řekl obhájce Vít Zahálka.

Mladá žena utrpěla vážná zranění. Mimo jiné měla poleptaný obličej, zasažené obě oči a trávicí ústrojí. Podle žalobce musela trpět až nesnesitelnými bolestmi. Útok přežila jen díky náhodě a rychlé odborné pomoci. Měsíce trávila po nemocnicích, léčba stále není u konce a bude ještě potřebovat řadu dalších zákroků.

Obžalovaný se snažil u soudu také vysvětlit, proč měl stopy kyseliny na botách, proč byly jeho pachové stopy na autě napadené dívky i na místě činu nebo proč na internetu vyhledával informace o účincích kyseliny. Napadená dívka nebude u soudu kvůli svému fyzickému i psychickému stavu vypovídat, její výpověď soud přehraje ze záznamu.

Soud bude případ řešit do konce března. Zástupce poškozené ženy požaduje pětimilionové odškodnění, pojišťovna náhradu škody 870 tisíc korun.

Spustit audio