Na adventních trzích v Domažlicích můžete zakoupit výrobky ze sociálně terapeutických dílen

19. prosinec 2022 13:19, aktualizováno

Napilno měli minulý týden klienti Sociálně terapeutických dílen svatého Josefa v Domažlicích. Připravovali totiž výrobky na letošní vánoční trhy, které v chodské metropoli vypukly v pátek 16. prosince.

Každý den se v prostorách Diecézní charity Plzeň scházelo až dvanáct lidí s různým postižením, kteří podle svých schopností a dovedností vyráběli různé dekorace. Klienti tvořili ozdoby, natírali glazurou šupiny keramické kapříky nebo tkali na tkalcovském stavu koberečky. „Stálicí jsou andělé z různých materiálů – z keramiky, dřeva i skla. Další dekorační předměty vyrábíme ze dřeva nebo z ručního papíru,“ prozradila vedoucí dílen Jitka Horalová.

Práce v dílnách je pro klienty velmi důležitá. Nenavštěvují je jen kvůli samotné činnosti, jde především o socializaci, komunikaci a výměnu informací, zkušeností i zážitků. Někdo žije sám ve svém bytě, o to více je rád, když se dostane do společnosti.

Stánek sociálně terapeutických dílen najdete na domažlických trzích na náměstí už poněkolikáté. Výtěžek každoročně putuje na náklady pro další výrobu, především na nákup materiálu, a také na výlety, vstupy do muzeí, návštěvy kaváren a podobně. Měli byste zájem dílnu podpořit? Stánek můžete navštívit až do 23. prosince.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio