Na Borských polích v Plzni by měl vyrůst plavecký bazén. Nájemcem bude SK Radbuza

V roce 2023 by se mohl začít v Plzni stavět nový plavecký bazén, který by patřil městu. Hlavním nájemcem by se mohl stát sportovní klub Radbuza Plzeň, jehož stávající plavecký areál v Kozinově ulici pomalu dosluhuje.

Bazén plzeňské Radbuzy v Kozinově ulici je nyní částečně vypuštěn. Je na něm vidět, že vznikl v minulém století. V areálu se nenachází žádný tobogán a prostor kolem bazénu je poměrně stísněn. Původně byl situovaný jako školní bazén.

Bazén SK Radbuza v Kozinově ulici

„Bazén nás v současné době ničím neomezuje. U nového bazénu bychom ale uvítali větší počet drah, aby během tréninků mohla plavat i veřejnost,“ řekl prezident sportovního klubu Radbuza Luboš Ibrmajer.

Nový bazén, který vyroste na Borských polích, pomalu získává svou budoucí podobu. Cena se bude pohybovat kolem 290 milionů korun. 90 milionů z první etapy by mohly pokrýt dotace z Národní sportovní agentury.

Jak by měl bazén vypadat?

„Bazén by mohl být 25 metrů dlouhý, mohlo by tam být 8 drah pro plavce, 84 parkovacích míst, wellness a klubovna jako zázemí pro mladé sportovce,“ popsal Roman Zarzycký, 1. náměstek primátora Plzně. Počítá se také s ubytovací kapacitou ve výši 60 míst. Neměl by chybět ani dětský a venkovní bazén, fitness a tělocvična.

Bazén SK Radbuza v Kozinově ulici

„Budeme se snažit získat z rozpočtu města finanční prostředky na projektovou dokumentaci. Poté co bude známá cena z projektové dokumentace se pokusíme z rozpočtu města, v ideálním případě prostřednictvím dotací, tuto stavbu zahájit,“ sdělil radní David Šlouf z ODS.

K zahájení stavby by mohlo v optimálním případě dojít ve druhé polovině roku 2023. Pokud se podaří nový bazén postavit, stane se sportovní klub plzeňské Radbuzy hlavním nájemcem. Půjde o podobný model jako v případě Plaveckého klubu Slavia VŠ a bazénu v Plzni na Slovanech.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio