Na Domažlicku vrcholí přípravy na Chodské slavnosti. Pečou se tisíce tradičních koláčů

8. srpen 2013

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť jsou za dveřmi. Největší a nejstarší národopisná slavnost v západočeském regionu začíná už zítra. Přípravy vrcholí, napilno mají hlavně pekaři. Musejí totiž napéct až tisíce tradičních koláčů, bez nichž si Chodské slavnosti asi už nikdo nedokáže představit.

V rodinné pekárně Heleny Konopíkové napečou celkem na Chodské slavnosti 2500 koláčů. Začalo se už v pondělí a každý den tu musí zvládnout více než 400 koláčů.

„Vstávám ve dvě hodiny v noci, zadělám těsto, manžel vstane ve tři hodiny, připraví tvaroh a potom v půl čtvrté vstanou dcera a syn,“ říká Helena Konopíková.

Krchlebské koláče jsou dolnochodského typu. Mají vrstvu tvarohu a na něj se pak malují mákem a povidly různé ornamenty. Jen na upečení koláčů pro Chodské slavnosti tu spotřebují 43 kg másla, 120 kg mouky, 56 kg cukru, 360 kg tvarohu a zhruba 2000 vajec.

Po zadělání těsta se vyválí bochánky a po vykynutí se z nich ručně vytvaruje koláč o průměru 24 centimetrů. Pak se vejcem potřou okraje a namaže se na koláč vrstva ochuceného tvarohu. Potom přijde na řadu zdobení.

„Dcera maluje mákem a povidly, posypává rozinkami a pak mandlemi. Ornamenty si vymýšlí sama, většinou jsou to mřížky. Zákazníci si takové koláče vybírají nejčastěji,“ popisuje zdobení koláčů Helena Konopíková.

Pečení má na starosti manžel paní Konopíkové, každý koláč se peče zhruba 15 minut. Upečené koláče se polévají smetanou a cukrují a některé se pak ještě zdobí šlehačkou. Helena Konopíková se ale už teď těší, že až skončí Chodské slavnosti, vyrazí s rodinou na dovolenou.

autor: čer
Spustit audio