Na Kašperku už se pracuje na nové střeše. Pomáhá jeřáb

27. září 2024 14:05, aktualizováno

Netradiční pohled se aktuálně nabízí na Šumavě. Jedna z věží hradu Kašperk je pod lešením a vedle hradu se tyčí mohutný jeřáb. Ten vynáší do výšky trámy na stavbu nového krovu, který zakryje a tím zachrání středověkou cihelnou ale už zchátralou střechu.

V době vzniku, tedy za vlády Karla IV., pokrývaly dvě věže šumavského hradu Kašperk cihelné střechy neboli helmice. Cihelné proto, aby je nepřítel nemohl zapálit. Helmice na východní věži se v minulosti zřítila a nahradila ji dřevěná střecha. Helmici na té druhé, tedy západní věži hrozí zkáza teď, a proto ji správa hradu schová pod dřevěný krov pokrytý šindeli. 

Materiál na novou střechu v těchto dnech na věž dopravuje mohutný jeřáb. „Jedná se celkem o 26 kubíků dřeva a 350 metrů čtverečních štípaného šindele,“ prozrazuje místní kastelán Václav Kůs. Dřevo na krov pochází přímo ze Šumavy a jedná se o robustní smrkové dřevo, takové, které odolá i extrémním podmínkám.

Nejprve proběhne výstavba konstrukce krovu a následně pokládka šindele. Práce budou probíhat za běžného turistického provozu. Na stavbu krovu a střechy může kdokoliv přispět, a to do konce října prostřednictvím sbírky na portálu Donio. Nová střecha musí být hotova do 15. listopadu.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio