Na křesťanské vlně Plzně

30. květen 2012
Na křesťanské vlně Plzně

Hodinový pořad nabízí rozhovory o Bibli, životě víry a duchovních rozměrech člověka.

Tento pořad nemá ve vysílání Českého rozhlasu obdoby. Připravují jej moderátoři Petr Vaďura a František Hromada.

Těžiště pořadů připravovaných Petrem Vaďurou tvoří rozhovor s hosty doplněné křesťanskou hudbou. Hosty jsou nejčastěji naši přední biblisté, kteří probírají v rozsáhlých cyklech celé biblické knihy, případně témata, jež s biblickým textem úzce souvisí. Díky téměř hodinové stopáži pořadu je možné, aby se výklady zabývaly probíranými texty do hloubky a v historických i jazykových souvislostech.

Tyto biblické výklady tvoří základ tzv. Výkladu Bible v mp3, který je možno vyhledat na webových stránkách Českého rozhlasu na adrese: http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/bible.

Druhou oblastí, které se Křesťanská vlna věnuje, je historie. Pořad přináší portréty světců i ostatních významných postav české a světové církevní historie.

Rozhovory s hosty se čas od času zaměřují i na současné problémy naší společnosti, např. na projevy rasismu a xenofobie, na bioetické otázky či problémová témata rodinných a partnerských vztahů. Dalšími okruhy jsou spiritualita a osobní prožívání víry v Boha tváří v tvář stresu, nemoci, úrazu, stáří nebo nesvobodě.

Čas od času se Petr Vaďura v Křesťanské vlně vydává i do dalekých zemí, kde zkoumá se svými hosty náboženský život jejich obyvatel.

V zájmu pozornosti obou tvůrců pořadu je také kultura, především ti její tvůrci, jejichž díla mají výrazný spirituální rozměr, ať už se jedná o hudební skladatele, spisovatele nebo filmové režiséry. František Hromada přináší v Křesťanské vlně v pravidelných intervalech také četbu na pokračování.

Historie pořadu

Na počátku byla nabídka několika křesťanů připravovat pro Český rozhlas Plzeň zvláštní křesťanský pořad. Historie Křesťanské vlny sahá tedy do poloviny 90. let 20. století. Stopáž pořadu, struktura i vysílací časy se často měnily.

Mezi tvůrce Křesťanské vlny patřili Jan Zajíc, Teresie Bečková, Jan Bárta, manželé Steigerovi, František Hromada a také mnoho spolupracovníků Českomoravské rozhlasové misijní společnosti Trans World Radio, kteří se na přípravě pořadu podíleli mnoho let. Od roku 1997 se ve vysílání začal objevovat i Petr Vaďura, který je dnes odpovědným redaktorem pořadu.

Na základě přepsaných a upravených textů pořadu Na křesťanské vlně Plzně vznikly také následující knihy: Jan Heller: Znamení odkazující k nebi; Jan Sokol: Zůstat na zemi, Jan Heller: Na čem mi záleží; Jiří Beneš: Pradějiny, Jiří Beneš: Nevystižitelný Bůh? a Petr Pokorný: Má to smysl.

Petr Vaďura a Jan Sokol na autogramiádě knihy Zůstat na zemi
autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.