Na městských sádkách u rybníka Košinář se prodávaly živé ryby na velikonoční stůl

6. duben 2023 15:17, aktualizováno

Městští rybáři v Plzni připravili velikonoční prodej ryb. Na plzeňských městských sádkách se prodávalo na Škaredou středu a Zelený čtvrtek. Od 13. dubna pak na novou tradici naváže každý čtvrtek od 14 do 16 hodin až do konce října pravidelný prodej čerstvých ryb.

„Pro rybu na vánoční stůl si každý rok na městské sádky dojde několik set lidí. Ryba je neodmyslitelně spjata s předvelikonočním půstem stejně jako s vyvrcholením adventu o jeho posledním postním, tedy Štědrém, dni. Je to tradice, kterou se snažíme vzkřísit i prodejem ryb na našich městských sádkách,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. Podle jeho slov je prodej ryb lákavý hlavně pro děti. „O Velikonocích lze nákup spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby,“ doplnil. Poprvé takto městští rybáři před Velikonocemi ryby nabízeli vloni.

„Velikonoce jsou největší křesťanské svátky. Pro naše předky bývaly důležitější než Vánoce. Lidé si nechávali požehnat rašící větvičky stromů či první jarní květy, ale třeba i chléb. Letošnímu velikonočnímu prodeji ryb požehnal farář Tomáš Kadlec z farnosti Dýšina,“ řekl vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

„Tradici, která vymizela v 70. letech minulého století chceme v Plzni obnovit. V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře byli kapři, líni, amuři, štiky a sumci. Loni byl před Velikonocemi o čerstvé ryby zájem, proto jsme se letos rozhodli pro celoroční prodej ryb,“ říká vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar. Podle křesťanských tradic by mělo být na stole do Bílé soboty postní jídlo. Nejčastěji to bývala ryba.

Celoroční prodej ryb začne 13. dubna a bude probíhat až do konce měsíce října, a to každý čtvrtek od 14 do 16 hodin. Později se mimo vánoční prodej až do dalších Velikonoc ryby na sádkách u Košináře prodávat nebudou.

Historie prodeje ryb v Plzni

V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Rybníky byly často zakládány u klášterů, neboť v klášterech bylo postní jídlo na talíři častěji. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji. Na městských sádkách prodává Správa veřejného statku města Plzně ryby na vánoční stůl od roku 2005, velikonoční prodej proběhl podruhé.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio