Na místě požáru ubytovny v Plzni bylo nalezeno lidské tělo

13. září 2018 10:17

Policie stále pátrá po příčině požáru ubytovny v Plzni, včera vyšetřovatelé našli na místě torzo lidského těla. Zraněno bylo 12 lidí, o střechu nad hlavou jich přišla víc než stovka.

Požár vypukl v úterý krátce před osmou hodinou ranní, po dvou a půl hodinách se ho hasičům podařilo lokalizovat. Přes noc byly na místě dvě jednotky hasičů, kteří spáleniště ještě prolévali vodou. Kde to bylo možné, rozebírali konstrukci a likvidovali skrytá ohniska požáru. Jak sdělila policejní mluvčí Markéta Fialová, kriminalisté včera zadrželi jednasedmdesátiletého muže a obvinili jej z obecného ohrožení z nedbalosti.

Pomoci lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou i osobní věci, se snaží zástupci města a Diecézní charita. Město jedná i s pracovními agenturami, aby se o své zaměstnance postaraly. S lidmi pracuje 11 sociálních pracovníků a 5 osob z magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení. V městské ubytovně v Plachého ulici dostali ubytování senioři, obyvatelé Plzně a také lidé se zhoršeným zdravotním stavem, většinou Češi. Také ze zbývajících 36 ubytovaných na soukromé ubytovně, je polovina Čechů.

Charita prosí veřejnost o boty a oblečení

O bydlení přišla kvůli požáru i paní Iveta, která se právě přestěhovala do městské ubytovny v Plachého ulici. „Je tady čisto a děvčata z charity mi přivezla jídlo a oblečení. Ale přišla jsem o úspory a o fotku mámy, která už nežije. To mě mrzí nejvíc. Výhoda ale je, že v tom člověk není sám, v nemocnici jsem se bála, co se mnou bude,“ popsala. „Snažíme se zajistit, aby ti lidé měli kde bydlet, co jíst, co na sebe. Kromě základních potřeb se jim snažíme poskytnout i psychickou podporu,“ řekla Lada Vainerová z Terénní krizové služby.

Vedoucí humanitárního skladu Veronika Lukešová potvrdila, že v tuto chvíli chybí oblečení, zejména pánské boty, ručníky i povlečení. Lidé je mohou nosit do humanitárního skladu Diecézní charity Plzeň v Cukrovarské ulici.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související