Na nové výstavě můžete vidět také svatební oznámení na roli toaletního papíru

Jsou dvě. Kamarádky a také sběratelky z Klatovska. Jarmila Straková z Andělic sbírá panenky, různé retro věci a také svatební šaty a doplňky. Monika Sladká ze Zbyslavi má zase už 8 800 svatebních oznámení.

Svatební oznámení ze sbírky Moniky Sladké nejsou jen ta klasická. Existují také originální kousky, například obal žvýkačky či voňavky, oznámení na toaletním papíře, na mýdlu či na talíři, obal čokolády nebo kreditní karta. Krásné je také oznámení jako od Popelky, vytahuje se na stužce z oříšku. Sbírku tvoří Monika Sladká už přes 35 let, nejdříve od přátel a známých a pak už hledala i v jiných pramenech. Nejstarší oznámení je z roku 1876.

Sbírka Jarmily Strakové obsahuje svatební šaty, závoje, boty i květiny. Uvidíte panenky oděné jako ženich a nevěsta. Zajímavá jsou alba plná svatební fotografií či panenky do dortů. A také sladkosti na svatební stůl, do kterých se ale nezakousnete, jsou totiž ze sádry, ale také krásně zpracované, že je od pravých nerozeznáte.

Monika Sladká a Jarmila Straková

Jarmila Straková má historii ráda a její sbírky jsou bohaté v mnoha směrech. Sbírá nejvíce panenky, ale také všechno možné z retra. Oděvy, hračky, kosmetiku, šperky i školní pomůcky.

Svatební výstavu pod názvem Vdáváme se, ženíme se, můžete v černošínském muzeu navštívit až do konce léta. A cestou se můžete zastavit i ve stříbrském muzeu, kde má paní Straková výstavu Vzpomínky ze školních lavic, kterou doplňují i exponáty Jiřího Sauka.

Spustit audio