Na plzeňském Chlumu se musí kvůli kůrovci pokácet všechny smrky

4. červenec 2022 15:00, aktualizováno

Z vrchu Chlum v Plzni zmizí smrky. Většina z nich je totiž napadená lýkožroutem smrkovým. Místo smrků tam porostou hlavně duby nebo habry. Těžké stroje budou na Chlumu pracovat několik týdnů. Návštěvníci by do míst těžby neměli vstupovat.

Na začátku tohoto týdne by měl na Chlumu v Plzni začít pracovat harvestor. Ten by měl pokácet stromy napadené kůrovcem. Kůrovec nadělal z mnoha stromů jen souše. „Dotěžíme zbylý smrk na Chlumu a budeme obnovovat plochu. Část bude obnovena přirozeným zmlazením dubem nebo habrem,“ popsal Ondřej Suda z lesní správy Biskupství plzeňského.

Těžit se bude asi necelý půl hektar lesa. Nepředpokládá se, že by v lese zůstal nějaký smrk. Pokud by někde po zalesňování vznikla holina, která by měla být zalesněna, tak bude obnovena dubem a borovicí. Na Chlumu by tak měl vzniknout pestrý les. Za 3 týdny by mělo být kácení v této lokalitě hotové.

Také městské lesy trápí kůrovec. V loni se vykácelo 18 tisíc m³ dřeva. Toto množství představuje asi 2/3 plánované těžby. „Kůrovec u nás zasáhl nejvíce lesní pozemky, které jsou na Rokycansku a bylo to tolik, že někde kůrovec přeskočil dokonce na borovici,“ doplnila Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio