Na plzeňském náměstí Republiky už stojí vánoční jedle. Ještě týden bude bez ozdob

13. listopad 2020 19:00

Ve čtvrtek 12. listopadu se na náměstí Republiky objevil symbol Vánoc – tradiční vánoční strom. Obvykle se rozzáří první adventní neděli. Zahájení adventu však bude kvůli koronaviru probíhat pouze online.

Na běžné místo u katedrály svatého Bartoloměje byla instalována vánoční jedle bělokorá, kterou ve čtvrtek večer přivezl speciální konvoj ze soukromého pozemku z Kařezu na Rokycansku. 23. listopadu se začne s jejím zdobením, které potrvá několik dnů a na první adventní neděli, tedy 29. listopadu, se rozzáří.

Vánoční strom na náměstí Republiky v Plzni

Letošní vánoční strom Plzeň vybírala z deseti nabídek. Kritéria, která musí plzeňský vánoční strom splňovat, jsou celkem přísná. Nároky jsou kladeny jak na výšku, tak i kvalitu. „Strom musí být ideálně 13 až 14 metrů vysoký, ale nesmí být vyšší než 15 metrů. Musím mít kuželovitý tvar, aby se na něj daly navyšovat ozdoby a musí být naprosto zdravý,“ sdělil primátor města Plzně Martin Baxa.

Letošní výzdobu vánočního stromu bude z části tvořit ta loňská, která bude obohacena novými prvky s motivem sněhových vloček. Tuto obměnu výzdoby si vybrali sami Plzeňané, kteří letos hlasovali v internetové anketě, jaké nové zdobení by se jim nejvíce líbilo. Kromě vánočního stromu budou zdobit centrum města tradičně i prvky vánočního osvětlení a do ulic i letos vyjede vánoční tramvaj.

Letošní slavností rozsvícení proběhne online

Slavnostní rozsvícení stromu se bude letos konat bez přítomnosti diváků. Přesto se chystá kulturní program, který se odvysílá v přímém přenosu. Zájemci program mohou sledovat v živém přenosu na ZAK TV, na Facebooku města Plzeň.eu nebo webových stránkách města www.plzenvkostce.cz. „Začneme malým kulturním programem, kde vystoupí mimo jiné Soňa Hanzlíčková Borková, držitelka Umělecké ceny města Plzně a poté já s otcem biskupem Tomášem Holubem rozsvítíme stromek,“ dodal Martin Baxa.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková
Spustit audio