Na Plzeňsku roste počet zvířat v záchranných stanicích

29. srpen 2023 14:25, aktualizováno

Počet zvířat v záchranných stanicích na Plzeňsku se rok od roku zvyšuje. Důvodů je dle zdejších pracovníků několik – lidé se více zajímají a starají, ale také mnohem rychleji a snáze najdou kontakty na záchranáře.

Ještě před několika lety menší stanice přijímaly desítky zvířat ročně, teď jsou jich stovky. Platí to například pro stanice v Rokycanech a ve Spáleném Poříčí. Sem se dostávají hlavně zvířata sražená auty a ptáci zranění po nárazu do skleněných ploch nebo spálení elektrickým proudem.

V Rokycanech přijali letos už zhruba 400 zvířecích pacientů. „Nejčastěji jsou to srnčata, liščata, zajíci, holubi z městských parků, dále pak hrdličky, kosi, drozdi nebo sýkorky. Letos to přichází ve vlnách. Zažili jsme nárůst rorýsů, následovaly jiřičky a teď začínají ježci a netopýři,“ říká vedoucí místní záchranné stanice Pavel Moulis. „Důvodem je dle mého názoru to, že se vytrácí láska mezi lidmi a oni si to pak kompenzují tím, že se starají spíše o zvířátka.“ Jak ale upozorňuje, někdy se do stanic dostávají i jedinci, kteří by tam být nemuseli, obzvlášť co se týče mláďat.

Nárůst počtu pacientů z desítek na stovky ve Spáleném Poříčí potvrzuje člen zdejšího týmu zvířecích záchranářů Petr Pelikán. „Stanici provozujeme už bezmála 40 let. Lidé na nás dnes snadno získají kontakt, máme vlastní webové stránky, zároveň existuje i národní síť stanic. Také si myslím, že si zachránci zvířat trochu hojí svědomí a přírodě pomáhají aspoň takto.“ Kromě pacientů zachráněných na jižním Plzeňsku a Klatovsku obývají záchrannou stanici také domácí zvířata, například krůty, husy a králíci, o něž se starají členové dětského kroužku.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio