Na Plzeňsku začínají Irské dny

13. březen 2015

Od dnešního dne až do konce měsíce března se uskuteční v Plzni a na jižním Plzeňsku Irské dny, které připravila skupina nadšenců pod záštitou Velvyslanectví Irské republiky v Praze. V pestré paletě programu si najde každý, co ho zajímá - filmy, hudba, pivo, whisky nebo třeba psi a koně.

Akce začíná v pátek 13. března ve Štěnovicích, kde v Lidovém domě zahraje v podvečerních hodinách skupina CASHEL irský folklor a program bude zpestřen ochutnávkou zeleného svatopatrického piva, irské kávy a whisky.

Hlavní den je 17. březen, kdy je státní svátek Irska. Akce se soustředí do Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje ve Smetanových sadech. Před její budovou se po 15. hodině sejde smečka irských vlkodavů několika barevných rázů. Poprvé v Plzni bude představena tak velká chovatelská skupina tohoto největšího psího plemene, a to díky Nadačnímu fondu Irský vlkodav.

Od 16 hodin začne přednáška dr. Radvana Markuse z Ústavu anglofonních literatur a kultur Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze o irském jazyku a tradiční hudbě. Poté je připravena degustace piva, whisky a kávy a následně se bude promítat několik krátkých dokumentárních filmů.

O den později, ve středu 18. března, je připraveno promítání dokumentárních filmů ve Střední církevní odborné škole ve Spáleném Poříčí.

Irské dny na Plzeňsku končí 28. března ve Spáleném Poříčí. Tam se v rámci Jarních trhů představí irské národní plemeno koně, větší barevný pony - irský cob. Chov koní ze Strachovic u Čisté u Rakovníka, nedaleko Kralovic, předvede od 14 hodin i malou jezdeckou show. Chybět nebude zelené pivo a osvěta správné přípravy irské kávy.

Spustit audio